Sermaye Şirketi Nedir?
şimdi oceangray'in verdiği link'e baktım, sermaye şirketini açıklamıyor. sadece onun hakkında bir şeyler söylüyor. ben notlarımdan bir şeyler ekleyeyim. hem sen mutlu ol hem de okuyanlar
sermaye şirketi: ortakların sorumluluklarının şirkete getirmeyi taahhüt ettikleri sermaye payı ile sınırlandırılmış olan şirketlerdir. anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler olarak ele alınabilir.
şimdi not kısmında bunu diyor. bundan sonra bu verdiği şeyleri açmış. devam ediyorum:
anonim şirket: türk ticaret kanununa göre "bir ünvana sahip, esas sermayesi belirli (bu birkaç yıl önce en az 5 milyarmış. şimdi ne kadar bilemiyorum) ve paylara bölünmüş (yine türk ticaret kanununa göre her payın itibari değeri en az 500 lira olup 100'er lira olarak artırılabilir denmiş, o zamanın değeriyle tabi) olan ve borçlarından dolayı yalnızca sahip olduğu mal varlığı ile sorumlu bulunan sermaye şirketi anonim şirkettir"
anonim şirketler, sözleşmesinde yazmak kaydıyla, türkiye içinde yasaklanmamış her türlü işi yapabilir. kurulması için en az beş ortak gerekir. sözleşmeleri yazılıdır ve notere onaylatılır. anonim şirketlerde karar mekanizmasında kimin ne kadar yetkisinin olduğu ortaklığının büyüklüğüne göre değil sözleşmede yazan kurallara göre belirlenir. yalnız her payın bir oy hakkı vardır.
tabi bir sürü artısı ve eksisi var bunların.. misal bu tip şirketlerin büyüme yetisi fazladır fakat bürokratik engelleri çoktur. uzatmıyorum buraları. genel olarak geçiyorum.
limited şirket: türk ticaret kanununda "iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret ünvanı altında kurulup, ortakların sorumluluğu koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı ve esas sermayesi belli (bu bendeki kaynakta en az 500 milyon lira. ama dediğim gibi eski benim kitabım. şimdi çok daha fazladır haliyle. o yüzden rakamları sembolik kabul edelim) şirketlere limited şirket denir.
tabi bunun anonim şirketlere göre bir sürü farklılığı var. misal?
limited şirkette ortaklar tarafından konulan sermaye için hisse senedi çıkartılamaz. bir limited şirket kanunen yasaklanmamış her işi yapabilir. sigortacılık hariç! ortakların payları bellidir. ve bu paylar hakkında belge tutulur. bir payın devri yazılı şekilde yapılır ve noterce tasdik edilir. ortaklar yıllık bilançoya göre ekde edilen net kardan payları oranında pay alırlar. ortak sayısı yirmiden fazla olan limited şirketlerde bir veya daha fazla denetçi bulunur.
sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket:
(halil pazarlama değil. o adi komandit şirket)
türk ticaret kanununda şöyle tanımlanır: "sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, sermayesi paylara bölünen ve ortaklardan bir veya birkaçı şirket alacaklılarına karşı bir kolektif şirket, diğerleri bir anonim şirket ortağı gibi sorumlu olan şirkettir"
elimdeki veriye göre o zaman bu tür şirketlerin sermayesi 5 milyardan az olamıyormuş. şimdi daha çoktur tabi. her pay sahibi de en az 500 milyon lira koymak zorunda. yani bu şirketin ana özelliği sermayesinin paylara bölünmüş olması. eğer sermaye paylara bölünmeden sadece ortakların katılma paylarını gösterecek biçimde ayrılmışsa o zaman "adi komandit şirket" oluyor, halil pazarlama oluyor. bu tip şirketlerde kurucular beş kişiden fazla olamıyor. ve ortakların bir kısmı kolektif şirkette olduğu gibi şirketin alacaklılarına karşı tüm mal varlıklarıyla (sınırsız biçimde) sorumludur. bunlara da komandite ortak denir. diğer ortaklarsa sadece sermaye payları oranında sorumludurlar. bunlara da komanditer ortak denir. ana sözleşmesi yazılıdır ve noterce onaylanır. şirketin yönetimi ve temsili komandite ortaklara aittir. ayrıca bu şirketlerde denetçiler vardır. komandite ortaklar denetçi olamaz.
kooperatifler: 1969 yılına kadar türkiye'de kooperatifler şirketler arasında sayılmış ce ticaret yasasındaki hükümler uygulanmıştır ancak 1969 yılında kooperatifler yasasının çıkmasıyla sadece kooperatiflere ilişkin konularda açıklık bulunmaması hallerinde ticaret kanununa göre işlem yapılması kararı alınmıştır.
kooperatif kağıt üstünde şöyle tanımlanıyor: "tüzel kişiliğe haiz olmak üzere belirli ekonomik faaliyetlerin ve özellikle meslek ve geçimlerine ilişkin gereksinmelerin karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlanıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri, özel idareleri belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli kuruluşlardır."
bir kooperatif en az yedi ortakla kurulur. o zamanki verilere göre bir ortağın sermayesi en az 100.000 lira imiş. şimdi ne kadar bilmiyorum. güncel veriler biraz araştırmayla bulunabilir. ama gerek yok. sembolik de olsa anlaşılır düzeyde şu an.
kooperatiflere giriş çıkış belirlenmiş kurallara göredir, demokratik yönetim vardır, sermayeye sınırlı faiz verilir, risturn* verilmesi ilkesi vardır, kooperatifçilik eğitimi vardır, işbirliği ilkesi vardır.
*risturn: yıl sonu kalan karın sermayedarlara dağıtılması.
--
evet genel olarak sermaye şirketleri budur. umarım yazı açıklayıcı olmuştur. pek bilimsel yazdım ama.. öğretmenlerim şu yazıyı görse gözleri yaşarır... umarım birilerinin işine yarar.
http://www.firmaadresleri.gen.tr/
Danos tu comentario
Yorum Gönder